15 Ara 2021

İnternetteki İlk Faaliyetler

İnternette İlkler

İnternet Tarihindeki İlkleri Merak Ediyor Musunuz?

İlk Mesaj Kime Gönderildi? İlk E-posta Kime Atıldı? İlk Alan Adı Nedir ve Kim Tarafından Alınmıştır? İlk İnternet Sitesi Hangisidir? İnternete Yüklenen İlk Resim Nedir ve Kim Tarafından Yüklenmiştir? İnternette Satılan İlk Cihaz Nedir? Facebook'un İlk Üyesi Kimdir? Youtube'a Yüklenen İlk Video Nedir? 

Cevaplar Aşağıda...

İlk e-posta Ray Tomlinson tarafından 1971’de kendi kendine gönderildi. Gönderdiği ilk mesaj ise tuşlara rastgele basarak oluşturduğu kendi deyimiyle “QWERTYIOP ya da bunun gibi bir şeydi”

Bugün çoğumuzun e-posta kutusu spam(kendi isteğiniz dışında gelen e-posta) ile dolup taşıyor. İlk spam ise 1978’de internetin öncüsü sayılan Arpanet tarafından 393 kişiye gönderildi.


İnternette ilk alan adı Symbolics.com tarafından 1985’te alındı.


İlk internet sitesi 1991’de yayına girdi. Site internet ağı hakkında bilgi verdi.


İlk resim Tim Burners tarafından yüklendi. Resim komedi grubu Les Horrible Cernettes’a aitti.


İnternetten satılan ilk cihaz bozuk bir lazer pointer’dı. Cihaz 1995’te yaklaşık 15 dolara satıldı.


Amazon’dan ilk kitap 1995’te satın alındı. Douglas Hofstadter tarafından yazılan kitabın konusu düşüncenin bilgisayarlar tarafından modellenmesi üzerineydi.


Skype’da söylenen ilk cümle geliştirme takımından bir kişi tarafından 2003’te Estonca(Estonya’nın resmi dil) söylendi. Cümle ise şuydu “Merhaba, beni duyabiliyor musunuz?”


Facebook’un ilk üyesi kurucu Mark Zuckerberg. Facebook’un kurucularından olmayıp üye olan ilk kişi ise şuan İsrail’de Haham olmak üzere eğitim alan Arie Hasit.


Youtube’a ilk video kuruculardan Jawed Karim tarafından yüklendi. 2005’te yüklenen ve Karim tarafından San Diego hayvanat bahçesinde çekildi. Video bugüne kadar 10 milyon kere izlendi.


İlk tweet kurucu Jack Dorsey tarafından 2006’da atıldı. Dorsey, “twttr’ımı kuruyorum” diye yazdı.


2 yorum: